Onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.

Verslag: Vaste Tweede Kamercommissie voor BiZa

Samen met de Digicommissaris was bestuurslid Jan Prins uitgenodigd door de leden van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

De parlementariërs waren met name geïnteresseerd in de e-overheid ontwikkelingen in Estland. En terecht want het land staat met ruime voorsprong op de eerste plaats in Europa als het aankomt de transformatie naar digitaal.

EU egovernment rank

Hieronder een kort verslag van Jan Prins:

Er waren vijf kamerleden aanwezig: 

  • Pia Dijkstra (D66)
  • Ingrid de Caluwé (VVD)
  • Astrid Oosenbrug (PvdA)
  • Mustafa Amhaouch (CDA)
  • Hayke Veldman (VVD)

Ik was samen met Hans van der Stelt aanwezig in de rol van expert.

De hoorzitting was ter voorbereiding op een overleg met Minister Plasterk later deze maand. De Kamerleden waren vooral geïnteresseerd in 2 zaken:

  • hoe werkt het in Estland?
  • hoe realistisch is het dit land als uitgangspunt te nemen voor de ontwikkelingen in Nederland?

Ik denk dat ik de parlementsleden goed heb kunnen bedienen met uitleg over de principes en uitgangspunten die van Estonia een succes hebben gemaakt. Ik heb er nu met zoveel instanties en mensen over gesproken dat ik daar een scherp beeld van heb. Wat hielp is dat ik de essentie van de aanpak en de resultaten vooraf had uitgewerkt in een kort essay (als je daar ook interesse in hebt, stuur mij een email).

Gezien het verleden als Sovjet staat en de beperkte schaalgrootte (1,5 miljoen mensen grofweg verdeeld over 3 steden en een handvol dorpen) is de 2e vraag uiterst relevant.

Het voordeel wat wij hebben ten opzichte van Estland is dat wij kunnen afkijken. En leren van de successen en mislukkingen. Estland heeft immers echt niet alles goed gedaan. Ook daar is het een proces van vallen en opstaan geweest. In mijn visie hebben ze daar een pilot gedaan die wij nu makkelijk kunnen opschalen. Maar dat betekent wel dat er verandering nodig en afscheid moeten worden genomen van het oude. Niet alleen van verouderde systemen (ik heb RINIS als concreet voorbeeld genoemd)  maar ook van oude dogma’s (zoals dat de verantwoordelijkheid voor een succesvol IT project bij de IT manager ligt.)

 

Delen via Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone