Onze nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.

Hoe de patient in Estonia in control is over zijn gezondheidsinformatie

 

We spreken met Raul Mill, bestuurslid van de Estonian E-health Foundation

 

Deze stichting is 2005 opgezet door de overheid en ziekenhuizen. De Estonian eHealth Foundation ontwikkelt e-solution binnen het gezondheidszorg care systeem. Het doel is het ondersteunen van hoog kwalitatieve en toegankelijke gezondheid zorg systemen. Het bredere doel is het ontwikkelen van een systeem dat draait om de patient en dat leidt tot goed geïnformeerde patienten.

 

Wat was het probleem eigenlijk?

Het duurde te lang om data in het systeem te krijgen. Het idee was om dit te versnellen.

 

Hoe hebben jullie dat gedaan, hoe werkt het?

Er zijn twee databases. Een centrale database en een decentrale database. De centrale database is door onze stichting ontwikkeld. De deelnemers aan het systeem zijn verplicht om bepaald aantal data in het systeem te zetten, zoals algemene case beschrijvingen, verwijzigingen, uitslagen van testen etc.

 

Daarnaast is er een decentraal gedeelte, waar nog veel meer informatie in staat. Dat is bijvoorbeeld bij ziekenhuizen en huisdokters.

 

Maar wat echt uniek is, en waar dit systeem echt om draait is dat de patient in control is. Default is alles weliswaar open, maar de patient kan beslissen welke informatie hij kan afsluiten en welke niet. Daarnaast kan hij zien wie zijn data geraadpleegd heeft. En als hij het daar niet mee eens is, kan hij een klacht indienen.

 

Wat betreft samenwerking zijn we geinteresseerd in internationale klanten om daarbij cross border informatie projecten te doen.

Delen via Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone